De vanligste feilene man gjør når man tar forbrukslån

 

I de aller fleste situasjoner vil det være en positiv mulighet å benytte seg av et forbrukslån. Man kan med det ha muligheten til å kjøpe noe man har drømt om i lang tid og betale det i etterkant, man kan låne penger for å starte en virksomhet, man kan låne penger til en drømmereise eller man kan for eksempel låne penger for et oppussingsprosjekt man ellers ikke ville hatt råd til. Mange sitter med en overbevisning om at forbrukslån er en negativ ting som koster altfor mye, men dette er en individuell overbevisning som er basert på en persons opplevelse. Det finnes selvfølgelig situasjoner som gjør at et forbrukslån kan være negativt, men så lenge du tar deg tiden til å nøye vurdere lånet du vil benytte deg av, så vil dette være et positivt tilskudd til din økonomiske situasjon som gir muligheter du ellers ikke ville hatt. Når forbrukslån var et nytt konsept i Norge, så var ikke alle aktører seriøse tilbydere, og man kan i dag også finne aktører som ikke ønsker deg en bra mulighet men som heller ønsker å tjene mest mulig på å låne ut penger uansett hva følgene er for deg.

Mange nye konsepter er ikke modne når de ankommer markedet, og det kan være faktum enten det er det norske markedet eller andre markeder. De fleste brenner seg merke i et førsteinntrykk, og det kan derfor ta lang tid før noen kan akseptere et nytt konsept som etablert og tilpasset kunders behov. Dette har dessverre vært tilfelle når forbrukslån kom på markedet, og mange har følt seg lurt fordi de ikke har oppfattet informasjonen de ble presentert, og har dermed måttet betale mer enn de ønsket. Selv om dette ikke er verre enn hva man opplevde med boliglån på midten av 1980-tallet, så kan en dårlig opplevelse raskt bli sett på som en generell situasjon for de som er blitt utsatt for problemstillingen.

Sjekk betingelser før du velger

En av de viktigste tingene du bør gjøre for å sikre at du ikke føler at du betaler mer for et forbrukslån enn du burde, er å sjekke betingelser hos en eller flere aktører og velge den som passer best for deg. Det er mange grunner til at du kan ende opp med betingelser som er vesentlig dyrere enn hva du hadde tenkt. For eksempel er det viktig å velge den typen lån som er tilpasset den kundegruppen du befinner deg i. Hvis man velger tilbydere av mikrolån, så kan disse være vesentlig dyrere enn om du velger tilbydere av tradisjonelle forbrukslån.

Feilvurdering av egen økonomiske situasjon

En situasjon som kan gjøre at du ender opp med et tilbud hvor du får problemer med å betale tilbake det du skylder, er hvis du feilvurderer din egen økonomiske situasjon. Det man må være fullstendig klar over, er at tilbydere av forbrukslån har som intensjon å låne ut penger. De vurderer din økonomiske situasjon i forhold til parametre som forteller dem hvilken risiko du er for dem, men de vurderer ikke din faktiske situasjon og din betalingsevne. Det er det faktisk kun du selv som kan vurdere.

Vurder fremtidig økonomisk situasjon

Tradisjonelt var man tidligere vant til at rådgivere i banker ga beskjed om man hadde råd til et spesifikt lån eller ikke. I dag er det ikke slik det fungerer. Tilbydere av forbrukslån har rådgivere som svarer på spørsmål slik at du vet hva du benytter deg av, men de vurderer ikke din faktiske økonomiske situasjon. I dag vil det også være den typen råd man får fra vanlige banker. Etterspørselen etter denne typen råd er redusert, og derfor er det også færre banker som fortsatt tilbyr denne tjenesten.